YouPart digitalni priručnik za omladinske radnike i nastavnike

Objavi Ivana Barać

U prethodne dve godine, TOC je bio deo Erazmus+ projekta za učešće mladih „YouPart: Angažovanje. Povezivanje. Osnaživanje“. Kao direktan rezultat ovog projekta proizašao je Digitalni priručnik namenjen nastavnicima i omladisnkim radnicima. YouPart Digitalni priručnik za građansko vaspitanje i učešće u omladinskom radu nudi praktične materijale za sve koji rade sa mladima u ovim oblastima. Ovaj komplet alata je metodološki rezultat jedinstvena saradnja udruženja i omladinskih radnika iz 12 organizacija iz šest zemalja: Austrije, Češke, Grčke, Italije, Slovenije i Srbije (TOC – ASocijacija za razvoj održivih zajednica iz Zaječara i Narodno parlament iz Leskvoca).

U Evropskoj godini mladih 2022, mladi Evropljani iz svih šest partnerskih zemalja pridružili su se YouPart-u, ne samo da bi razgovarali o učešću i pravima mladih, već da bi reči „angažovanje“, „povezivanje“ i „osnaživanje“ uneli u svoj život. Projekat je posebno bio usmeren na mlade koji nemaju pristup aktivnom učešću u donošenju odluka, čiji se glasovi manje čuju u društvu i politici – ali koji imaju mnogo toga da kažu. Najpre se, više od 150 učesnika, 13–24 godine, okupilo na lokalnim i nacionalnim radionicama. Nakon uvodnih radionica, 60 mladih ljudi, kao i omladinski radnici i predstavnika partnerskih organizacija imali su priliku a se sastanu na dve YouPart omladinske konferencije u Beču i Pragu. Upoznali su se licem u lice, razgovarali o idejama i radili na zahtevima koji su zatim upućeni donosiocima odluka na nacionalnom i evropskom nivou. Konačno, YouPart evropski zahtevi mladih predstavljeni su zainteresovanim poslanicima u Evropskom parlamentu u Briselu u decembru 2022. godine.

Mnoge aktivnosti koje su korišćene i prilagođene tokom YouPart-ovih radionica i konferencija za mlade, uključene su ovde u YouPart digitalni priručnik. Ostale aktivnosti su isprobane i testirane od strane omladinskih radnika, u svakodnevnom radu sa mladima, učesnicima projekta, kao i njihovih kolega u okviru aktivnosti omladinskog radu u svih šest zemalja. Omladinski rad, sa svojim dobrovoljnim i pristupačnim okruženjima, tačno zna koji provereni saveti i trikovi su potrebni da bi se došlo do mladih i radio sa mladima, posebno sa onima koji su u mnogim aspektima u nepovoljnom položaju, tj. marginalizovani. Može biti izazovno podići svest i interesovanje za demokratske političke procese, omogućiti učešće u donošenju odluka i podržati građanski aktivizam. Iz tog razloga, sveobuhvatan set alata sa relevantnim metodama i aktivnostima može biti od velike pomoći. Tako je mnogo iskustva, znanja i povratnih informacija ušlo u pisanje YouPart Digitalnog priručnika od 2023. do 2024. kako bi se osigurala praktična relevantnost i praktični kvalitet njegovih jedinica.

KAKO KORISTITI YOU PART DIGITALNI PRIRUČNIK

YouPart Digitalni Priručnik obuhvata 48 jedinica u pet poglavlja: ​​1. Teorija, 2.Enerdžajzeri, 3. Radionice i druge aktivnosti, 4. Metode, 5. Povratne informacije i evaluacija. U prvom poglavlju, komplet alata nudi teorijske smernice. Fokusirajući se na praktične jedinice u narednim poglavljima, kratki enerdžajzeri su uvek dobar uvod u radionice i druge duge aktivnosti, koje su predstavljene u poglavlju specifičnom za temu. Metode koje se mogu koristiti za različite teme nalaze se u četvrtom poglavlju. Konačno, ne treba propustiti metode povratnih informacija i alate za evaluaciju.

YouPart Digitalni Priručnik nudi uputstva za najbolje prakse klasičnih i inovativnih aktivnosti koje inspirišu nove, sveže implementacije. Predstavlja aktivnosti koje se mogu implementirati u zatvorenom i/ili na otvorenom i/ili digitalno; od nekih pristupačnih aktivnosti  koje zahtevaju malo pripreme i ponekad se mogu organizovati u kratkom roku, do radionica koje se mogu odvijati tokom nekoliko dana.

Ako kliknete na jedinicu, bićete preusmereni na veb lokaciju sa preglednim informacijama i preuzimanjem PDF-a. Odgovarajući PDF sadrži sve informacije sa detaljnim uputstvima korak po korak. Specifikacije o starosti, veličini grupe i trajanju (u minutima) aktivnosti služe kao osnova za orijentaciju, ali naravno nisu uklesane u kamenu. Mnoge aktivnosti se mogu kombinovati i modifikovati po potrebi. Modularna struktura YouPart Digitalnog Priručnika poziva vas da dobijete inspiraciju za dizajn sopstvene radionice.

Bez obzira da li se radi o učešću mladih na lokalnom, regionalnom, nacionalnom ili evropskom nivou, autori su uvereni da YouPart Digitalni Priručnik ima šta da ponudi za svakoga.

Svoj primerak Digitalnog priručnika na srpskom jeziku možete preuzeti na  linku.

Finansira Evropska unija. Izneti stavovi i mišljenja isključiva su odgovornost autora i ne odražavaju nužno stavove Evropske unije ili Evropske izvršne agencije za obrazovanje i kulturu (EACEA), te ni Evropska unija ni EACEA ne mogu biti odgovorne za njih.

Kategorije: Vesti

TRANSLATE