Predstavnici SEC-a na treningu u Poljskoj

Objavi SEC Sombor

Predstavnici Somborskog edukativnog centra učestvovali su u Erasmus+ treningu „The Change Designers“.  Trening je održan u Poljskoj u periodu od 19. do 28. oktobra. Treningu su prisustvovali učesnici iz Srbije, Makedonije, Hrvatske, Grčke, Estonije, Španije i Poljske.

Kroz upotrebu kreativnih alata i Design thinking metodologije učesnici su radili na razvijanju interaktivnijih i kreativnijih edukativnih aktivnosti za mlade koji su zasnovani na njihovim stvarnim potrebama.

Trening su vodile Aleksandra Szmurlik-Dominguez (Fundacja Krok do Przodu) i Urszula Malinska-Mark (A Bit Better).

Iskustva učesnika treninga:

Ines: Trening u Poljskoj me je podsetio na to koliko zapravo možemo da naučimo u interkulturalnoj sredini, u kojoj upoznajemo različite poglede na svet i istražujemo sopstvene mogućnosti. O Design Thinking-u smo učili interaktivno, postavljajući sebe u poziciju istraživača koji otkriva interesovanja i potrebe mladih ljudi, što smatram da je veoma značajno i korisno u profesionalnom i  volonterskom radu. Ono što mi se najviše svidelo na treningu su svakako raznovrsne kreativne aktivnosti koje su me inspirisale i pokazale mi kako motivisati i podstaći druge na kreativno razmišljanje. Jedva čekam da znanja, iskustva i lepe uspomene sa ovog treninga podelim sa drugima.

Adrijan: Prvi i najjači utisak na mene su ostavili drugi učesnici, jako brzo smo se povezali iako smo došli sa svih strana i svi imamo svoja interesovanja. Što se tiče samog projekta bilo je super, jedina zamerka je što mislim da je raspored bio dosta gust i da za neke teme nismo imali dovoljno vremena, a mislim da su važne. Takođe, neke aktivnosti su bile malo ubrzane, a smatram da je trebalo da bude baš suprotno. Što se tiče organizacije i tehničkih stvari sve je bilo savršeno, smeštaj i hrana odlični, sve što smo tražili smo i dobili. Predavači su takođe bili odlični, vrlo opušteni sa grupom, po mom mišljenju svoj posao su odradili najbolje moguće.

Milica: Šta se desi kada spojite učesnike iz različitih zemalja, različitih uzrasta, sa različitim znanjima i iskustvima? Kreativnost. Trening Change Designers je za mene predstavljao sjajnu osnovu za istraživanje sopstvene kreativnosti, ali i razmenu ideja i inicijativa sa drugima. Smatram da ću većinu novih alata i metoda koje sam naučila na treningu moći da primenim u svom radu.

Trening je organizovala Fundacja Krok do Przodu iz Poljske.

TRANSLATE