Različitosti nas ujedinjuju – saradnja Niša i Sombora

Objavi Ivana Barać

U okviru projekta „Različitosti nas ujedinjuju“ koji se sprovodi uz finansijsku podršku Evropske unije, u oktobru mesecu, sprovedene su dve srednjoškolske razmene koje su realizovala organizacije Udruženje za lokalni razvoj Kamenica iz Niša i Somborski edukativni centar iz Sombora uz pomoć i podršku profesora/ki srednjih škola.

Prva razmena realizovana je kada je delegacija od četvoro učenika/ca sa profesoricom Jasminom Borić i predstavnikom SEC-a Draganom Nikodijevićem posetila Niš. Učesnici/ce boravili su u ovom gradu u periodu od 8.-10. oktobra 2021. U toku trajanja razmene učesnici/ce imali su prilike da upoznaju sam grad, kulturu, tradiciju, običaje i slične specifičnosti života u Nišu. Pored toga učesnici/ce imali su prilike da nauče više o intekulturalnost.

Nakon realizovane razmene došao je red da delegacija sastavljena od četvoro učenica, profesorice Milice Andrejev i predstavnika Udruženja za lokalni razvoj Kamenice Milana Marinkovića posete Sombor. Interkukturalna razmena realizovana je u periodu od 22.-24. otktobra 2021. godine. Naši gosti iz Niša imali su prilike da prodube svoja poznanstva i prijateljstva, da se upoznaju sa istorijo Sombora, kukturom i načinom života u Vojvodini. Pored toga učesnici/ce imali su prilike da kroz interaktivne aktivnosti više nauče o samoj temi interkulturalnosti.

Cilj projekta „Različitosti nas ujedinjuju“ je stvaranje društva otvorenog za različite kulture koje neguju raznovrsnost tradicija i identiteta. Sam projekat u okviru koga je osnovana istoimena mreža, realizuje se od januara 2020. do januara 2022. godine, a sufinansiran je iz Programa Evropske unije Podrška civilnom društvu (Civil Society Facility).

Projekat zajedinički sprovode Evropski pokret u Srbiji, Evropski pokret u Srbiji – Leskovac, Centar za lokalne demokratije – Subotica, Forum civilne akcije – Požega i Timočki klub – Knjaževac. Pored ovih organizacija, Mrežu čine i Centar lokalne demokratije – Knjaževac, Centar za edukaciju i društvenu emancipaciju mladih, Centar za kreativni razvoj – Knjaževac, Dečiji centar Zaječar, Direkcija za strategiju i integraciju Roma iz Knjaževca, Erazmus studentska mreža Srbija, EU zona, Klaster za preduzetničku podršku mladima „AKTIVATOR“, Lučani u srcu, Mađarski kulturni centar „NEPKER“ Subotica, Mladima na dar, Organizacija kreativnog okupljanja, Pokret Gorana Vojvodine, Primus Priboj, Regionalne inicijative Srema, Romski centar Požega, Somborski edukativni centar, Udruženje za lokalni razvoj Kamenica, Vega omladinski centar i Zlatiborski krug.

#EuzaTebe #različitostinasujedinjuju

Kategorije: Vesti

TRANSLATE