Obeležen Međunarodni dan borbe protiv HIV/AIDS-a

Objavi Ružica Rakinić

Somborski edukativni centar i Crveni krst Sombor su i ove godine zajedničkim aktivnostima obeležili 1. decembar, Međunarodni dan borbe protiv HIV/AIDS-a.

Najpre je u 10 časova na glavnoj ulici priređena konferencija za medije na kojoj se prvo obratila Antonija Nađ Kosanović, članica gradskog veća za oblast dece, mladih, zdravlja i sporta koja je istakla da je Grad Sombor 2018. godine usvojio Plan javnog zdravlja, gde je jedan od ciljeva unapređenje i očuvanje zdravlje stanovništva kao i afirmacija i promocija zdravih stilova života, a u skladu s tim i potpisao Parisku deklaraciju, te preduzima preventivne mere u cilju sprečavanja i suzbijanja širenja HIV/AIDS-a i dodala da se Grad Sombor svake godine uključuje u obeležavanje 1. decembra, a ove godine sa partnerima SEC-om i Crvenim krstom na skroman način usled epidemiološke situacije ipak obeležavamo ovaj značajan datum.

Biljana Klipa, sekretar Crvenog krsta u Somboru, je istakla da od 1997. godine Crveni krst Sombor realizuje niz aktivnosti u cilju prevencije HIV/AIDS-a i naglasila značaj pravilnog informisanja i edukacije u toj oblasti čime se volonteri Crvenog krsta bave godinama unazad i dodala da usled aktuelne zdravstvene situacije danas aktivnosti realizujemo na malo drugačiji način, putem sredstava javnog informisanja, putem društvenih mreža i deljenjem promotivnog i edukativnog materijala, te pozvala građane da učestvuju na „onlajn“ predavanju koje se organuzuje u partnerstvu sa Somborskim edukativnim centrom.

Konferencija je završena obraćanjem Srđana Vlaškalića, izvršnog direktora Somborskog edukativnog centra koji je izjavio da se SEC pre godinu dana više uključio u programske aktivnosti koje podrazumevaju prevenciju HIV/AIDS-a i s tim u vezi na našu incijativu Grad Sombor je prvi u regionu potpisao Parisku deklaraciju – koja podrazumeva veće uključivanje lokalne samouprave i veću podršku programima i prevenciji HIV/AIDS-a kako bi se dostigli ciljevi Pariske deklaracije – da 90% onih koji su oboleli dobijaju odgovarajuću terapiju, da 90% onih koji već dobijaju terapiju, kako bi se laički reklo, postanu „nezarazni“ i da više od 90% zaraženih sazna svoj status i dodao da je zbog svega toga važna intersektorska saradnju kroz koju će, veruje, u narednom periodu lokalna zajednica, dakle lokalna samouprava, javne ustanove i civilni sektor zajednički težiti ciljevima Pariske deklaracije.

Volonteri Crvenog krsta Sombor i Somborskog edukativnog centra ovom prilikom našim sugrađnima delili su edukativni materijal i kondome.

Istim povodom u večernjim satima organizovano je „onlajn“ predavanje za mlade i ostalo zainteresovano građanstvo na koje se odazvalo dvadesetak mahom mladih građana Sombora.

Aktivnosti SEC-a i Crvenog krsta Sombor podržane su u sklopu projekta „Unapredimo prevenciju, podršku i vidljivost“ koji realizuje SEC u partnerstvu sa Crvenim krstom Sombor uz finansijsku podršku Timočkog omladinskog centra kroz njihov projekat „Održivost servisa kod ključnih populacija u Srbiji“ finansiran od strane implementacione jedinice: Asocijacije za javno zdravlje iz Ukrajine i donatora Global fonda i Instituta za otvoreno društvo

Više o obeležavanju Međunarodnog dana borbe protiv HIV/AIDS-a:

Grad Sombor

RTV Sreće

RTV Vojvodine

Više o Pariskoj deklaraciji:

Pariska deklaracija o gradovima brzog odgovora

Kategorije: Vesti

TRANSLATE