Poziv za učešće na projektu “Western Balkans Youth Together for a Shared Future!”

Objavi Ivana Barać

“Western Balkans Youth Together for a Shared Future!” je jednomesečni projekat koji između ostalog uključuje i petodnevnu online razmenu mladih iz Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova*, Crne Gore i Severne Makedonije. 

Projekat realizuje Institut za demokratiju, medije i kulturu (IDMC), u saradnji sa regionalnim partnerima: Udruženjem BRAVO, Somborskim omladinskim Boom-om i Mrežom za edukaciju i razvoj servisa podrške za osobe sa invaliditetom.

Projekat uključuje online razmenu mladih prilikom koje će svaka od zemalja učesnica projekta predstaviti produkt prethodno prikupljenih informacija na temu prošlosti (fotografije, video materijali, intervjui, reportaže,…). Cilj ovoga jeste podizanje svesti o posledicama totalitarnih režima u regionu i njihovim pretnjama u današnje vreme. Mladim predstavnicima/cama će se pružiti prilika za međusobno i bolje razumevanje prošlosti kako bi razbili svoje stereotipe.

Ciljna grupa su mladi iz prethodno navedenih zemalja, starosti 18-30 godina, odnosno po 4 učesnika/ce iz svake zemlje- 2 učesnika i 2 učesnice. Ovaj projekat ima za cilj da poveže mlade i da ih upozna sa posledicama totalitarnih režima u regionu predstavljajući im informacije prikuplje iz raznih izvora: iz bivših logora, internacionalnih logora, bivših političkih zatvora, radnih logora, memorijalnih mesta i muzeja, gde će se mladima pružiti prilika da uče iz dve perspektive: s jedne strane iz izvora iz prve ruke – savremeni svedoci; a s druge strane – od stručnjaka u toj oblasti ili istoričara.

Aktivnosti projekta će uključivati: prikazivanje dokumentarnih filmova, prezentacija o politikama memorizacije, prezentaciju zemlje i virtuelne studijske posete spomen mestima u Albaniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Severnoj Makedoniji i na Kosovu*. Učesnici/ce će biti zamoljeni da sakupljaju materijale koji će se kasnije koristiti za stvaranje časopisa koji će biti objavljen.

PROFIL UČESNIKA/CA:

Starost 18 – 30 godina

Zainteresovanost i motivisanost za učešće tokom celog trajanja projekta

Spremnost da se podele iskustva na temu projekta sa partnerskim organizacijama

Poznavanje engleskog jezika

Ukoliko ste zaintersovani za učešće na projektu, molimo vas da do 18.09. do 23.59 na mail secprijave@gmail.com pošaljete sledeće podatke: ime i prezime, godište, mesto stanovanja, kontakt telefon i kratku motivaciju za učešće na projektu.

*Ovaj naziv ne prejudicira stavove o statusu i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o kosovskoj deklaraciji nezavisnosti.

TRANSLATE