Aktivnosti povodom Svetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a

Objavi Ružica Rakinić

U periodu od 30. novebra do 4. decembraCrveni krst Sombor, Somborski edukativni centar i Kancelarija za mlade Grada Sombora organizovali su koordinisano niz aktivnosti povodom Svetskog dana borbe protiv HIV/AIDSa.

akcija

U subotu, 30. novebra, u kafiću “Urban Pub” organizovan je “Kondom party” tokom kog su volonteri Crvenog krsta delili kondome i edukativni materijal u vezi sa prevencijom HIV/AIDS-a.

zurka

U nedelju, 1. decembra, na Svetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a organizovana je ulična akcija deljenja kondoma i promotivno-edukativnog materijala svim prolaznicima. Akcija je održana na glavnoj ulici u Somboru, a u saradnji sa ARK “Somaraton”.

akcija2 akcija3

Već 2. decembra, igrana je predstava “Stasija” koju su pripremili volonteri Crvenog krsta. Predstava je društveno angažovana, pa je preko 150 dece, mladih i predstavnika ustanova i institucija imalo priliku da kroz dramski prikaz saznaju o mogućim posledicama rizičnog ponašanja, uticaju psihoaktivnih suptanci i opasnostima od HIV/AIDS virusa.

predstava

Kao završna aktivnost, održana je panel diskusija “Dijalog za unapređenje servisa prevencije HIV-a” koja je održana u sali Skupštine grada Sombora. Dr Dalibor Forgić, član gradskog veća za zdravstvo i socijalnu zaštitu, kao jedan od panelista, istakao je ulogu lokalne samouprave u prevenciji HIV/AIDS-a: „Sombor je prva lokalna samouprava na Balkanu koja je donela odluku da potpiše Parisku deklaracijukojom je Grad Sombor postavio ciljeve u prevenciji i lečenju HIV/AIDS-a; da 90% ljudi koji su zaraženi HIV-om sazna svoj status, da se 90% osoba leči i prima antihiv terapiju i da 90% zaraženih nema više u svojoj krvi virusne partikule i ne predstavljaju opasnost po svoju okolinu.”

DSC_0019

DSC_0004

Snežana Ivković, ispred Crvenog krsta Sombor, predstavila je aktivnosti ove organizacije kada je u pitanju edukacija i prevencija HIV/AIDS, a Dr Gordana Cvetić, ispred Zavoda za javno zdravlje Sombor, govorila je o servisima koje ova ustanova nudi građanima kada je testiranje na HIV u pitanju kao i o podršci obolelim osobama. Osim toga, dr Cvetić je predstavila statističke podatke u vezi sa brojem obolelih na teritoriji Zapadnobačkog okruga kojih je 50, od čega 8 novoobolelih. Nebojša Đurasović, iz udruženja “Prevent” iz Novog Sada, predstavio je aktivnosti ove organizacije koja se već duži niz godina bavi prevencijom, edukacijom i podrškom ključnoj populaciji. U diskusiju tokom koje su izlistani problem I preporučene mere za unapređenje prevencije HIV/AIDS-a u lokalnoj zajednici uklučili su se i predstavnici Centra zasocijalni rad, predstavnici škola, mladi i drugi zainteresovani građani koji su prisustvovali događaju. Diskusiju je moderirao Srđan Vlaškalić, izvršni direktor Somborskog edukativnog centra.

DSC_0006

Aktivnosti su podržane od strane Grada Sombora, Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu kroz projekat “Aktivnosti u Omladinskom klubu” i kroz projekat „Dijalog za unapređenje servisa za prevenciju HIV-a i rad sa ključnom populacijom u Somboru“, a koji je podržan u okviru projekta „Održivost servisa kod ključnih populacija u Srbiji“ finansiranog od implementacione jedinice Asocijacije za javno zdravlje iz Ukrajine i donatora Global fonda, koji realizuje Timočki omladinski centar.

Kategorije: Vesti

TRANSLATE