Predstavnici SEC-a učestvovali u Školi inovacija i Socialthon-u u Crnoj Gori

Objavi SEC Sombor

Predstavnici Somborskog edukativnog centra Ružica Rakinić, Jelena Štulić i Filip Računica od 27. oktobra do 3. novembra učestvovali su u Školi inovacija koju je realizovalo udruženje Asocijacija za demokratski prosperitet – Zid iz Podgorice.

4

Tokom Škole inovacija koja je okupila oko 50 socijalnih aktivista, omladinskih radnika, programera i web dizajnera iz zemalja Zapadnog Balkana, učesnici su unapredili znanja i veštine i naučili kako da razviju inovacije u odnosu na potrebe zajednice koristeći blockchain tehnologiju i web aplikacije kao alat za realizaciju ideja i rešenja.

Svaka od grupa polaznika je u domenu svog interesovanja imala radionice na kojima su polaznici stekli nova primenjiva znanja od profesionalaca u svojim oblastima. Programeri su stekli dodatna znanja o različitim blockchain konceptima, kodiranju skripti za mining, upoznavanje sa različitim blockchain platformama, programiranje u blockchain okruženju, kodiranje coina i decentralizovanih aplikacija. Web dizajneri su unapredili znanja o izradi i dizajniranju web i mobile aplikacija dok su socijalni aktivisti i omladinski radnici će učestvovati na co-creative radionicama i naučiće više o business canvas models, kako da iskoriste nove tehnologije u primeni svojih rešenja.

Nakon Škole inovacija, timovi sastavljeni od mentora i učesnika iz zemalja Zapadnog Balkana prisustvovali su događaju pod nazivom “Socialthon – Prototype Pitches” u organizaciji ADP-Zid i You SEE – platform for social innovations in youth employment.

Tokom ovog javnog događaja takmičarskog karaktera timovi su predstavili ideja i rešenja za različite društvene probleme. Rešenja su bila bazirana na blockchain tehnologiji, a žiri su činili dr Gjergj Murra, direktor Western Balkans Fund, Andrea Popović ispred Ministarstva sporta, Dr. Andrej Mihailović, King’s College London i Peđa Ristić, Upbeat Hub.

Tri najbolje ekipe su nagrađene:
– I mesto, novčanu nagradu od 1000€ i učešće na drugom po redu Upbeat vol. 2: The Social Innovation Forumu u Podgorici osvojila je ekipa sa idejom „provjeri.me“ koja može postati odlična pomoć prilikom sezonskog zapošljavanja;

1
– II mesto, novčanu nagradu od 500€ i učešće na Upbeat vol. 2: The Social Innovation Forumu u Podgorici osvojila je ekipa „OSpectra“ koja je predstavila proizvod koji QR kodove artikala prevodi u glasovne poruke i na taj način olakšava kupovinu osobama sa oštećenim vidom;

2
– III mesto i učešće na Upbeat vol. 2: The Social Innovation Forumu u Podgorici osvojila je ekipa sa projektom „Montey“ koji bi mogao da reši problem zloupotrebe službenih vozila, ali i podigne svest o ekologiji među zaposlenima u državnoj upravi.

3

Najveća nagrada je iskustvo koje smo jedni uz druge stekli i umrežavanje ljudi različitih kvalifikacija koji će na neki način nastaviti da sarađuju”, istakla je jedna od učesnica Socialthona.

ADP-Zid ovaj događaj je organizovao uz podršku Ministarstva sporta, Western Balkan Fund I Evropske komisije, koji su podržali realizaciju Socialthon-a, kroz projekte Regionalna platforma OCD koja zagovara društvene inovacije u okviru politike zapošljavanja koja garantuje sigurnost mladih pod rizikom i Karijerno savetovanje mladih i praktična primena znanja učešćem u regionalnom inovativnom programu „Socialthon“.

Kategorije: Vesti

TRANSLATE