Predstavljene besplatne obuke i mogućnosti podrške mladima u cilju unapređenja zapošljivosti

Objavi Ružica Rakinić

U utorak 03. aprila u prostorijama Somborskog edukativnog centra priređena je konferencija za medije kako bi se nezaposlenim mladima iz Sombora i okolnih naselja predstavile obuka koje će se realizovati u narednom periodu sa ciljem da više od 40 učesnika istih steknu znanja i veštine neophodne za nekoliko deficitarnih zanimanja i poslova na teritoriji grada Sombora.

foto 2

Sredstva za ove obuke obezbeđena su u saradnji sa mnogobrojnim partnerima iz lokalne zajednice, među kojima su Grad Sombor, te je pored Srđana Vlaškalića, izvršnog direktora SEC-a, o predstojećim aktivnostima na konferenciji govorila Bojana Nešović, koordinatorka za decu i mlade u odeljenju za društvene delatnosti, kao i Vladimir Popović, direktor Škole za osnovno obrazovanje odraslih Sombor sa kojom se u partnerstvu realizuje najveći deo obuka.

–         Najpre je u oktobru prošle godine počela realizacije projekta „PUZLA koja nedostaje – Podrška Uspešnoj Zapošljivosti Lokalnom Akcijom“ čiji je nosilac SEC i koji se realizuje zajedno sa partnerima; Školom za osnovno obrazovanje odraslih Sombor, Somborelektro doo, Opštim udruženjem preduzetnika Sombor i Udruženjem Roma „Beli Golub“, a koji je odabran za finansiranje na konkursu pod nazivom “Podrška inovativnim pristupima za povećanje zapošljivosti i zapošljavanja mladih” koji je sproveo “Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije” u sklopu programa “Znanjem do posla” koji finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju – ispričao je Srđan Vlaškalić

Nakon toga, Vladimir Popović je istakao da je kroz pomenuti projekat najpre sprovedeno anketiranje kako među preduzetnicima koji posluju u Somboru, tako i među mladima pri čemu je naglasak bio na ranjivoj grupi mladih, tj. teže zapošljivoj kategoriji mladih od kojih su većina ispitanika bili mladi stanovnici romskog naselja u Bačkom Monoštoru.

–         Na osnovu analize situacije na tržištu rada i potreba nezaposlenih mladih koji su anketirani, kreirani su kurikulumi za 4 deficitarna zanimanja, za koja sada objavljujemo pozive, a to su: rukovaoci motornom testerom, varioci, tesari i zidari – objasnio je Popović i dodao da će mladi između 18 i 30 godina koju prođu teorijski i praktičan deo ovih obuka koje će realizovati Škola za osnovno obrazovanje odraslih u saradnji sa potencijalnim poslodavcima, steći neophodna znanja i veštine, dobiti odgovarajući sertifikat, kao i priliku da se zaposle kod poslodavaca koji su iskazali potrebu za navedenim zanimanjima.

Nešto kasnije, tj. u decembru, od strane Ministartstva omladine i sporta Republike Srbije, Grad Sombor je u partnerstvu sa Somborskim edukativnim centromSomborskim omladinskim Boom-om i Školom za osnovno obrazovanje odraslih u Somboru podržan za realizaciju projekta „MLAD SE PROMENI, ZA POSAO POKRENI 3.0 – unapređenje zapošljivosti i podsticanje zapošljavanja mladih u Somboru“  u okviru kojeg su obezbeđena dodatna sredstva za obuke mladih kojima se pospešuje njihova zapošljivost.

          Bojana Nešović je istakla je da je u okviru ovog projekta već realizovana obuka za pisanje i realizaciju projekata i pozvala mlade između 15 i 30 godina da se prijave na narednu obuku kroz koju će moći da steknu kompetencije za multimedijalnu produkciju i budu kasnije podržani da završe svoje proizvode te saznaju kako sa njima da izađu na tržište.

–         Takođe pozivam mlade da koriste servis pod nazivom “Karijerni info kutak” koji se kroz navedeni projekat sprovodi u Omladinskom klubu Grada Sombora, a podrazumeva podršku mladima u pronalaženju zaposlenja putem razgovora, karijernog vođenja, podrške pri pisanju CV-a/biografije i pripreme za razgovor sa poslodavcem. – dodala je Nešović.

Srđan Vlaškalić je na kraju konferencije iskoristio priliku da pozove mlade da posete zajednički štand Somborskog edukativnog centra, Škole za osnovno obraz odraslih i Kancelarije za mlade na sajmu zapošljavanja koji 20. Aprila sa početkom u 11 časova organizuje Nacionalna služna za zapošljavanje u Sportskom centru Soko, a na kojem će se takođe prikupljati prijave za navedene obuke te zainteresovanim mladima davati više informacija u vezi istih.

–         Osim toga, mladi će u okviru našeg zajedničnog štanda moći da koriste prethodno opisanu podršku u okviru “Karijernog info kutka”završio je Vlaškalić

Rok za prijave mladih na predstojeće obuke je 22. april, a dodatne informacije o načinima prijave za sve pojedinačne obuke mogu se dobiti i putem telefona 025 444 249 i email adrese: secprijave@gmail.com

Kao i putem veb sajtova www.sec.org.rs i www.mladisombora.rs

RTV Sreće

SOinfo

30712363_10216459456987741_7471773756663267328_nSomborske novine

Kategorije: Vesti

TRANSLATE