U SOMBORU ODRŽANA KONFERENCIJA “OMLADINSKI RAD NA ULICI – SMERNICE I PRIMERI DOBRE PRAKSE”

Objavi Milica Lugumerski

Somborski edukativni centar je u sklopu projekta “Outside the Box – Introducing Urban Street Youth Work to Youth Workers of Serbia”, koji se realizuje u saradnji sa Nacionalnom asocijacijom praktičara i praktičarki omladinskog rada – NAPOR, a uz podršku Evropske omladinske fondacije (European Youth Foundation) i Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, u četvrtak 30. Novembra u prostorijama Kulturnog centra Laza Kostić u Somboru, organizovao konferenciju “Omladinski rad na ulici – smernice i primeri dobre prakse”.

Konferencija SEC 30. Novembar (27 of 77)
Na početku konferencije učesnicima se obratila Antonija Nađ Kosanović, članica gradskog veća za decu, omladinu i sport, a nakon toga i predstavnici sekretarijata asocijacije NAPOR, Ivana Volf i Nemanja Obradović, čije su 4 organizacije članice direktno uključene u projekat.

Konferencija SEC 30. Novembar (58 of 77)

Srđan Vlaškalić iz Somborskog edukativnog centra predstavio je do sada realizovane projektne aktivnosti među kojima i sedmodnevni trening za omladinske radnike/ce održan krajem jula meseca ove godine i akcije u lokalnim zajednicama koje su podrazumevale terenski omladinski rad. Ovom prilikom, učesnicima obuke dodeljeni su sertifikati, a potom je Nebojša Đurasović iz organizacije PREVENT iz Novog Sada, predstavio priručnik za omladinske radnike koji je priredio tokom projekta, a pod nazivom “Smernice i preporuke za omladinski rad na terenu”, nakon čega je usledila diskusija o primerima dobre prakse aktivnosti koje imaju komponentu omladinskog rada na ulici/terenu.

viber image

U drugom delu konferencije predstavljeni su primeri programa organizacija u Srbiji koji se implementiraju putem metoda rada na terenu kao i sa ranjivim grupama mladih, odnosno mladima u riziku. Tako je Đorđe Bengin iz Centra za omladinski rad, Novi Sad predstavio program rada sa mladim migrantima, Mirjana Orlić iz Preventa, Novi Sad, igru pod nazivom „Ne radi se čoveče“, a Marijana Jović, aktivnosti organizacije Ženska mirovna grupa – ŽMIG, Pančevo namenjene mladima sa smetnjama, nakon čega su usledili zaključci i preporuke za nastavak saradnje, čime je završena ova jednodnevna konferencija koja je okupila blizu 50 omladinskih radnika iz cele Srbije.

Konferencija SEC 30. Novembar (60 of 77)

Prilog RTV Sreće o konferenciji možete pogledati OVDE.

Fotografije sa konferencije možete pogledati OVDE.

Kategorije: Vesti

TRANSLATE