Mladi iz Srbije na razmeni u Briselu

Objavi Milica Lugumerski

U periodu od 27. oktobra do 2. novembra, grupa od 6 mladih iz Srbije učestvovala je na ERAZMUS+ omladinskoj razmeni u Briselu gde su sa mladima iz Rumunije, Holandije, Belgije, Bosne i Hercegovine i Švedske sa različitim religijskim, nacionalnim i kulturalnim osnovama, imali priliku da razmene iskustva, stavove i mišljenja na temu interkulturalnosti i međureligijskog dijaloga.

IMG_9407

Razmena je organizovana u okviru projekta „Strengthening Youth Action for Peace: creative Multicultural and Multi religious Approaches and Tools“ od strane mreže Religions for Peace, a u partnerstvu sa organizacijama iz 6 zemalja među kojima je i Somborski edukativni centar. Našu zemlju su na ovom događaju predstavljali Ivana Barać, Dajana Časar, Marigona Kajtazi, Ružica Zelenović, Dženis Pepić, Filip Računica i Milica Lugumerski koja je kao liderka grupe facilitirala aktivnosti tokom razmene zajedno sa liderima/kama iz ostalih zemalja.

IMG_8729 IMG_8214

U okviru razmene organizovana je i panel diskusija na temu Inkluzivna Evropa na kojoj je Ivana Barać preispitivala vrednosti Evropske Unije u kontekstu migrantske krize, a iz perspektive Srbije. Pored toga, učesnici su informisani i o različitim mogućnostima ERAZMUS+ programa te podsticani da budu aktivni promoteri mira, tolerancije i nediskriminacije u društvu. Takođe, u susret Međunarodnom danu tolerancije, učesnici iz 6 zemalja osmislili su zajedničku kampanju kojom će ovaj datum obeležiti širom Evrope.

IMG_9108

SEC već nekoliko godina sarađuje sa više globalnih mreža i međunarodnih organizacija širom Evrope  kako bi omogućio mladima iz Srbije da upoznaju druge kulture, povezuju se sa mladima iz drugih zemalja i različitih sredina, stiču nova znanja i veštine te promovišu osnovna ljudska prava, interkulturalnost i mir.

IMG_9261

Kategorije: Vesti

TRANSLATE