Mladi iz Sombora i Apatina upoznati sa rezultatima EU prekograničnih projekata

U okviru projekta Omladinski EU info kutak, koji sprovode Centri lokalne demokratije LDA Subotica i LDA Knjaževac, realizovana je aktivnost “EU prekogranični projekti u mojoj opštini” u saradnji sa Somborskim edukativnim centrom. Sredjoškolci iz Sombora i Apatina, imali su prilike da se upoznaju sa najznačajnijim EU projektima Srednje ekonomske škole Sombor i Opštine Apatin.

 Melita Danilović, profesorka iz Srednje ekonomske škole u Somboru upoznala je mlade sa projektima prekogranične saradnje koje je ova škola realizovala u okviru programa CARDS i IPA. Projekat „Primena HACCP standarda u nastavi” realizovan je od jula 2007. do maja 2008. godine. Prekogranični partner bila je škola Banyai Julia iz Baje. Vrednost projekta je oko 62.000 EUR od čega je donacija od EAR-a iznosila oko 56.000 EUR dok je Opština Sombor učestvovala sa oko 6.000EUR.

prva

Iz ovog projekta obezbeđena je oprema i opremljen je kabinet ugostiteljskih profila opremom neophodnom za primenu HACCP standarda. Osim nabavke opreme, vršena je edukacija nastavnog kadra i učenika iz dve partnerske škole. Oko 15 nastavnika iz Srednje ekonomske škole iz Sombora edukovani o primeni HACCP standarda u Baji. U okviru projekta organizovan je revijalni festival prilikom kog su pripremana tradicionalna jela specifična za ova prekogranična područja.

Uspešnom realizacijom ovog projekta stvorili su se tehnički preduslovi i kadrovski kapaciteti za realizaciju projekta „Jačanje kvaliteta i razvoj ljudskih resursa u ugostiteljstvu i prehrani“. Cilj ovog projekta bio je nastavak saradnje između obrazovnih institucija kako bi se smanjila nezaposlenost ugostiteljskih profila, povećala mobilnost ljudskih resursa u ugostiteljstvu u regionima i kako bi se ljudi u regionu međusobno približili.

Srednja ekonomska škola Sombor uspešno je realizovala projekte „Gastro-voz“ i „Gastro-klub“ u okviru IPA prekograničnog programa Srbija-Mađarska. Održani su kompleksni gastronomski programi obuke. Korisnici ovih obuka bili su nastavnici ugostiteljskih profila partnera projekta, učenici ugostiteljske struke i menadžeri ugostiteljskih objekata.

U Marini “Apatin” Snežana Malešević je mladima iz Sombora i Apatina predstavila realizovani CBC projekat (IPA II prekogranični program saradnje Srbija-Hrvatska 2007.-2013.) Nosioci projekta “Tradicija za budućnost – seoski turizam preko granice” bili su Opština Apatin (SR) i Centar za poduzetništvo Osijek (HR), dok su pridruženi partneri bili udruženje “Somborski salaši”, Kraljevsko istorijsko društvo u Somboru, Grad Osijek, Općina Bilje i Općina Jagodnjak.

druga

Ukupna vrednost projekta bila je 444.224EUR. Realizacija je trajala 18 meseci a ključne aktivnosti bile su: aktivnosti umrežavanja; edukativne aktivnosti; sajmovi “Tradicija za budućnost” (po jedan u Srbiji i Hrvatskoj); studijska putovanja; promotivne aktivnosti; izrada studija iz područja razvoja klastera u ekološkoj poljoprivredi i ruralnom turizmu kao i marketinga ruralnog turizma u prekograničnom kontekstu.

Najvidljiviji rezutrati ovog projekta bile su sajamske manifestacije i nabavka opreme, biciklova i broda. “Tradicija za budućnost – seoski turizam preko granice” proglašen je najbolje realizovanim projektom iz oblasti ekonomski razvoj u čitavom regionu.

Mladi su se kroz neformalni razgovor sa realizatorima pomenutih projekata upoznali sa projektnim aktivnostima, projektnim ciklusima kao i izazovima sa kojim su se projektni timovi susretali prilikom realizacije. Srednjoškolci su izrazili interesovanje za pisanje projekata i postavljali pitanja vezana za njihove mogućnosti vezane za realizaciju ideja koje bi doprinele rešavanju problema koje su uočili u lokalnoj zajednici i srednjim školama. Dubravka Korać, zamenica predsednika Opštine Apatin, ohrabrila je učesnike da se aktiviraju u organizacijama civilnog društva te da se osnažuju uključivanjem u programe neformalnog obrazovanja.

Projekat Omladinski EU info kutak finansijski podržava Kancelarija za EU integracije Vlade Srbije.

treca

Podelite vest sa svojim prijateljima Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone
Categories: Uncategorized

Leave a Reply

Translate »