Posmatrač izbora predstavljen i u Somboru

Objavi SEC Sombor

Danas je u prostorijama Somborskog edukativog centra održana konferencija za medije na kojoj je predstavljen projekat „Novim tehnologijama ka transparentnijem i odgovornijem sprovođenju izbornog procesa u Republici Srbiji“ i softver „POSMATRAČ IZBORA“ putem koje građani Srbije mogu da prate ceo izborni proces i prijave sve eventualne nepravilnosti koje primete.

Program „Posmatrač izbora” omogućuje građanima da se lako i u velikoj meri uključe u praćenje izbornog procesa i aktivnosti političkih subjekata u cilju što transparentnije izborne kampanje.

Cilj je da se političari na ovaj način dovedu u situaciju da što realnije prijave troškove kampanje u finansijskim izveštajima jer će se mapiranjem aktivnosti političara tokom izborne kampanje kasnije moći uporediti sa finansijskim izveštajima koje posle stranke predaju.

info-grafik-posmatrac

Aplikacija je važan iskorak u praćenju izbora, jer se putem nje građani uključuju u predizbornu kampanju na drugačiji način i svako ko ima mobilni telefon može da bude posmatrač izbora.

Građani na ovaj način dobijaju drugačiju priliku i ulogu u praćenju izbora i od samog početka se pitaju i mogu nešto da pokažu.

12936579_956584407744295_5362393812867634576_n

Projekat, čiji je softver „Posmatrač izbora” deo, na konferenciji u SEC-u predstavili su Miroslav Jamina, web koordinator, Katarina Farkaš, master demokratije i ljudskih prava i Srđan Vlaškalić, izvršni direktor SEC-a. U projekat Bečejskog udruženja mladih u partnerstvu sa Koalicijom za nadzor javnih finansija uključeno je još 30 organizacija sa teritorije cele Srbije, dok se aplikacija može besplatno preuzeti sa Google Play Store.

Pokretanjem aplikacije građani biraju vrstu aktivnosti političkog subjekta koju su opazili na terenu, aktiviraju GPS na telefonu kako bi odredili tačnu lokaciju i pokreću foto aparat ili kameru u zavisnosti od situacije i anonimno šalju sve te informacije na server.

Nakon obrade informacija sve pristigle fotografije sa opisima se objavljuju po mestu zapažanja na mapi Republike Srbije i dostupni su na internet portalu www.posmatrac-izbora.rs Sve uočene nepravilnosti će se prosleđivati nadležnim organima, a svi multimedijalni sadržaji će biti ustupljeni Agenciji za borbu protiv korupcije radi dalje kontrole prihoda i rashoda političkih subjekata.

Kategorije: Vesti

TRANSLATE