Zavšena trodnevna konferencija “Mladi i agrobiznis”

Trodnevnu konfereciju “Mladi i agrobiznis” koju su kao deo projekta “Mlad se promeni, (za) posao pokreni!” organizovali Somborski omladinski Boom i Somborski edukativni centar u saradnji sa Poljoprivrednom stručnom službom Sombor, a finansiralo Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije, svečano su otvorili Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić uz gradonačelnika Sombora Sašu Todorovića i izvršnog direktora Somborskog edukativnog centra Srđana Vlaškalića

Više od 100 većinom mladih građana prisustvovao je otvaranju.

Najpre su Vladimir Sabadoš i Branislav Ogrizović iz Poljoprivredne stručne službe Sombor izlagali o ulozi savetodavne službe u agrobiznisu, a nakon njih Jelena Marić i Aleksandar Stepanić iz Srbobrana su predstavili svoj biznis farmu Carpe Diem. Prvi dan konferencije je završen predavanjem Tatjane Mrdak iz Sivca o šansama i mogućnostima koje pruža pčelarstvo potencijalnim mladim agrobiznismenima.

Drugi dan otvorili su Jelena Ivan i Olivera Sekulić iz Poljoprirvredne stručne službe Sombor predavanjem o ređe gajenim vrstama i poljoprivredom Izraela, dok je Vladimir Popović, direktor Škole za osnovno obrazovanje odraslih u Somboru je prezentovao projekat “Romi proizvođači lekovitog bilja i rezanog cveća”. Nakon kratke pauze, Slavna Momirović i Marija Uzelac iz Udruženja za razvoj Miroljubive poljoprivrede iz Sombora su nam pričale o projektu “Miroljubiva poljoprivreda – model za budućnost.”

U popodnevnom delu bilo je reči o fondovima za podršku mladim poljoprivrednicima, te su Zoran Boca i Jelena Perenčević iz Poljoprirvredne stručne službe govorili o mogućnostima korišćenja sredstava i udruživanja, dok nam je Ljiljana Jevremović iz Delta fondacije prezentovala program finansiranja socijalnog preduzetništva u sferi poljoprivrede Zasad za budućnost i program podrške za učenike poljoprivrednih škola Fond za budućnost.

Nenad Stojanović iz udruženja “PROAKTIV” iz Niša je prezentovao projekat “Aktivni mladi u ruralnim sredinima” koji je imao za cilj jačanje kapaciteta mladih na selu putem podizanja znanja iz oblasti upravljanja farmom i viđenja sopstvenog biznisa, a drugi dan konferencije je završen predavanjem Blaženke Beronje, vlasnice “Nananinog salaša” i Biljane Pudar predsenice Udruženja žena “Feronia” iz Bezdana. One su izlagale o eko-bio i multifunkcionalnoj proizvodnji i agroturizmu kao potencijalnoj ideji samoorganizovanja članova zajednice i samozapošljavanja mladih.

Treći i poslednji dan konferencije je započeo predavanjem Zorana Stojšića iz Poljoprirvredne stručne službe Sombor o uticaju načina ishrane svinja na procenat mesnatosti. Posle Zorana, Srđan Radin iz Stapara nam je predstavio prvi, u potpunosti funkcionalni sistem akvaponike u Srbiji i pričao o akvaponskom načinu uzgoja useva, permakulturnom urbanom baštovanstvu, samoodrživim sistemima, modernom agrobiznisu itd.

Iako su Amel Kurbegović iz Udruženja voćara “DPD Polimlje” iz Prijepolja i Vladan Sinđić iz Udruženja “Libergraf” iz Užica bili sprečeni da fizički prisustvuju konferenciji, oni su svoje prezentacije održali putem skajpa. Amel je pričao o dobroj praksi udruživanja mladih voćara i farmera iz Brodareva, a Vladan je predstavio model živinske farme kao socijalno preduzeće koje zapošljava izbeglice.

Na samom kraju konferencije na kojoj je izlagalo više od 20 predavača-prezentera, koordinator projektnih aktivnosti, Srđan Vlaškalić, izvršni direktor Somborskog edukativnog centra, zahvalio se svima koji su doprineli uspešnom održavanju ovog događaja i najavio buduće aktivnosti organizatora u ovoj sferi.

Fotografije: 1. dan, 2. dan, 3. dan.

Mediji:
B92
Blic
Večernje novosti
Tanjug
Kurir
RT Vojvodine
RT Vojvodine (VIDEO)
Ministarstvo omladine i sporta
Grad Sombor
RTV Sreće (VIDEO)
Agrobiznis.biz
Reporer.rs
Palo.rs
Soinfo.org
Sombor.TV
Sombor Njuz
PSS Sombor
025 Info
Agropress
RT Vojvodine
Radio Dunav
Novosti dana
Sombor Njuz
Nasemesto.rs

Podelite vest sa svojim prijateljima Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Leave a Reply

Translate »