Konferencija za mlade Zapadnobačkog okruga „Mladi i agrobiznis“

Objavi SEC Sombor

Somborski omladinski boom u saradnji sa Somborskim edukativnim centrom u periodu od 22. do 24. januara u prostorijama Edukativnog centra Poljoprivredne stručne službe Sombor organizuje konferenciju za mlade o agrobiznisu pod nazivom „Mladi i agrobiznis“!

Na konferenciji će biti predstavljeni primeri dobre prakse agrobiznisa, sa naglaskom na mlade koji su pokrenuli i uspešno se bave istim. 

Planirano je učešće od oko 15 predavača i panelista u oblasti agrobiznisa.

Spisak prezentera (svakodnevno ćemo ažurirati listu) koje ćete imati prilike da slušate i sa njima razgovarate na konferenciji „Mladi i agrobiznis“:

– Nenad Stojanović iz organizacije PROAKTIV – Niš, predstaviće projekat „Proaktivni mladi u ruralnim sredinama“ i pričati o mogućnostima jačanja kapaciteta mladih na selu putem podizanja znanja iz oblasti upravljanja farmom i vođenja sopstvenog biznisa, sa naglaskom na organsku proizvodnju.

– Srđan Radin iz Stapara (Vodena Bašta – Akvaponija), akvaponski uzgajivač, projektant i dizajner akvaponskih sistema pričaće nam o prvom, u potpunosti funkcionalnom sistemu akvaponike u Srbiji, akvaponskom načinu uzgoja useva, permakulturnom urbanom baštovanstvu, samoodrživim sistemima, modernom agrobiznisu i još mnogo toga.

– Vladan Sinđić, koordinator udruženja „Libergraf“ iz Užica.  Udruženje Libergraf je osnovalo živinsku farmu koja je osmišljena kao socijalno preduzeće čiji je cilj da se ljudi koji su silom prilika pobegli sa svojih ognjišta ekonomski i socijalno integrišu. Naziv njegove prezentacije je „Udruženje kao pokretač i vlasnik socijalnih preduzeća u agrobiznisu.

– Vladimir Popović, direktor Škole za osnovno obrazovanje odraslih u Somboru će preneti pozitivna iskustva o projektu „Romi proizvođači lekovitog bilja i rezanog cveća“ čiji cilj je bio da posle završene osnovne škole pripadnici romske etničke zajednice budu obučeni za ovaj posao.

– Jelena Marić i Aleksandar Stepanić iz Srbobrana, predstaviće nam svoj biznis, farmu Carpe diem, na kome se proizvode 100% kozji proizvodi po tradicionalnoj recepturi sa organskim siristem. Za te potrebe, oni su renovirali staru porodičnu kuću i u njoj sada radi mlekara sa HACCP sertifikatom i vrlo bogatim proizvodnim programom. Dobitnici su nagrade Najbolje iz Srbije.

Blaženka Beronjavlasnica „Nananinog salaša“ izlagaće o eko-bio i multifunkcionalnoj proizvodnji na način na koji su se tome posvetili ona i njen muž Goran Beronja. Pričaće nam i o životu na salašu u skladu sa ekološkim principima kroz kozarstvo, poljoprivredu i turizam kao i o važnosti opstanka malih farmi u ovom regionu. 

– Biljana Pudar, predsednica Udruženja žena „Feronia“, će predstaviti projekat kojim se u našoj zajednici postavila platforma „Otvorenih škola edukacije“ u polju organske proizvodnje, bio-bašte i agroturizma kao potencijalne ideje samoorganizovanja članova zajednice i samozapošljavanje mladih.

– Ljiljana Jevremović iz Delta Fondacije predstaviće nam programe „Zasad za budućnost“ i „Fond za budućnost„. Projekat „Zasad za budućnost“ ima za cilj da se kroz podršku socijalnim preduzećima unapredi postojeća poljoprivredna proizvodnja na više lokacija u Srbiji, te da se time poveća zaposlenost i smanji siromaštvo, a program „Fond za budućnost“ je dvogodišnji program koji obuhvata teorijsku i praktičnu obuku, stipendiranje i zapošljavanje učenika iz Poljoprivrednih škola u Futogu, Zrenjaninu i Somboru.

 

 

 

Ciljna grupa konferencije su potencijalnni mladi agrobiznismeni, a cilj konferencije je motivisanje mladih za pokretanje agrobiznisa putem upoznavanja sa primerima dobre prakse i edukacija o mogućnostima, prilikama i fondovima koji podržavaju razvoj istog u našem regionu. 

Svi zainteresovani mladi sa teritorije Zapadnobačkog okruga treba da se prijave putem onlajn formulara koji se nalazi na dnu stranice, nakon čega će biti upoznati detaljnije od strane organizatora sa satnicom konferencije i panelistima. Prijave su otvorene do srede, 20. januara 2015. godine.

Učešće na trodnevnoj konferenciji je besplatno, za sve učesnike su obezbeđeni obroci, osveženje i promo materijal, a za mlade van Sombora, smeštaj i troškovi prevoza. 

Konferencija „Mladi i agrobiznis“ se odvija u okviru projekta „Mlad se promeni (za) posao pokreni“ koji realizuje Somborski omladinski Boom u partnerstvu sa Somborskim edukativnim centrom, a finansira Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije.

TRANSLATE