Održana manifestacija „Inspiriši slobodu“

Objavi SEC Sombor

Na Glavnoj ulici u Somboru, u petak 28. avgusta u periodu od 20 do 22 časa, održala se manifestacija „Inspiriši slobodu“. Manifestaciju su realizovali Somborski edukativni centar i Centar za omladinski rad iz Novog Sada, koji je koordinirao istioimenom akcijom u 17 gradova Srbije.

Osim u Somboru, tog dana održale su se još 22 javne akcije pod nazivom: “Lažna sloboda – životni stil bez alkohola“ u; Kikindi, Sjenici, Novom Pazaru, Beogradu, Novom Sadu, Boru, Loznici, Nišu, Leskovcu, Zaječaru, Bačkoj Palanci, Bečeju, Kragujevcu, Pančevu, Pirotu i Požarevcu.

Javne akcije su se organizovale od strane neformalne mreže 26 udruženja mladih i za mlade, kao i kancelarija za mlade, pod koordinacijom Centra za omladinski rad. Celokupan događaj je finansiran od strane Ministarstva omladine i sporta i švedske organizacije IOGT–NTO.

Osnovni cilj javne akcije je promocija zdravih stilova života, kao i da se ukaže na problem konzumacije alkohola među mladima.
Prema istraživanju „Položaj i potrebe mladih u Srbiji“, koje je rađeno za potrebe Ministarstva omladine i sporta (2014), 49 procenata mladih koji su učestvovali u straživanju je kozumiralo alkohol u proteklih 30 dana, od čega je 62,1 procenata muškaraca, a 35,9 procenata žena. Skoro polovina mladih (48.5 procenata) najčešće pije vikendom kada izlaze u grad sa društvom, i to najčešće čine srednjoškolci od 15-19 godina (59,6 procenata).

Konzumacija alkohola je uslovljena društvenim normama i medijskim porukama od strane alkohol industrije na osnovu kojih nastaju mitovi o uticaju alkohola. Najčešći mitovi kod mladih su da je alkohol zaslužan za dobru zabavu, da podiže samopozdanje, kao i da doprinosi seksualnom uzbuđenju i uspehu. Problemi koje alkohol direktno ili indirektno prouzrokuje su: narušavanje normalnog fizičkog i psihičkog razvoja, antisocijalno ponašanje, adolescentska trudnoća, polno prenosive bolesti, prerana smrt, itd.

Fotografije sa javne akcije u Somboru možete pogledati u galeriji na našoj Facebook stranici.

Kategorije: Vesti

TRANSLATE