Obeležen Međunarodni dan volontera i petogodišnjica programa MLADI SU ZAKON

Objavi SEC Sombor

Ministarstvo omladine i sporta i Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji obeležili su 5. decembar, Međunarodni dan volontera i petogodišnjicu programa MLADI SU ZAKON i dodelili nagrade za volonterske inicijative kojima su mladi ukazali na važnost aktivizma, volonterizma i humanosti širom Srbije.

Ovom događaju je ispred Somborskog edukativnog centra, ovogodišnjeg resurs centra za Zapadnobački okrug, prisustvovao Dragan Nikodijević, kao i Slađana Vlatković i Ivana Barać, predstavnice neformalne grupe mladih „ARS Vivendi“ čija je omladinska akcija proglašena za najbolju u Zapadnobačkom okrugu.

Ministarstvo omladine i sporta dodelilo je nagrade za pet odabranih omladinskih volonterskih projekata koji su dali najjači odjek u lokalnoj zajednici. Imajući u vidu da je kroz ovogodišnji program MLADI SU ZAKON pružena značajna podrška stanovništvu u područjima ugroženim majskim poplavama Delegacija EU dodelila je 15 nagrada organizatorima volonterskih kampova i radnih akcija koji su se posebno istakli u pružanju podrške poplavljenim područjima i najugroženijem stanovništvu. Delegacija EU će takođe nagraditi sve volontere koji su učestvovali u ovim kampovima time što će organizovati „Evropski kamp“ u Obrenovcu u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta, Mladim istraživačima i Kancelarijom za mlade Obrenovac u junu 2015. godine. Nagrade su dodelili Vanja Udovičić, ministar omladine i sporta i Majkl Devenport, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Program MLADI SU ZAKON je nacionalni program Ministarstva omladine i sporta koji ima za cilj promociju aktivizma i volonterizma i pružanja podrške mladima da doprinesu boljem životu u mestu u kome žive. Do sada, od 2010. godine kada je pokrenut (za pet godina njegove realizacije), finansirano je 930 omladinskih volonterskih projekata realizovanih od strane udruženja mladih i neformalnih omladinskih grupa uz stručnu i tehničku podršku Resurs centara širom Srbije, u iznosu od skoro 64 miliona dinara.

Volontere je pozdravila i stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija u Srbiji, Irena Vojačkova Solorano, a tokom programa prikazan je zanimljiv prateći program sastavljen od aktivnosti koje su mladi sami realizovali tokom ovog programa, kao i filmovi o aktivizmu, volonterizmu i humanosti mladih kroz realizovane volonterske projekte, o mladim volonterima u akcijama podrške područjima ugroženim poplavama i film o podršci Evropske unije u saniranju posledica poplava u Srbiji.

Sve informacije o volonterskim kampovima, akcijama i odabranim volonterskim projektima po okruzima mogu se pogledati na:
http://www.mos.gov.rs/mladisuzakon/index.php/2013-10-03-13-36-17/680-pet-godina-aktivizma-mladih-kroz-program-mladi-su-zakon-zavrsnica-programa-na-medjunarodni-dan-volontera.

TRANSLATE