Akcija EKO-MLADI Sombora, Vrbasa i Apatina 2014.

Objavi SEC Sombor

U nedelju 12. oktobra, Somborski edukativni centar je u partnerstvu sa kancelarijama za mlade grada Sombora i opština Vrbas i Apatin, a uz podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, u okviru projekta „Aktiviranje mladih Sombora, Vrbasa i Apatina za kreativno leto 2014“, realizovao je akciju pod nazivom „Eko-mladi“. 

Za trideset mladih, iz Sombora, Vrbasa i Apatina, organizovan je zajednički izlet u Apatinu. Prvo je organizvana vožnja Dunavom brodićem „Apatinka“ koja je propraćena audio prezentacijom o Specijalnom rezervatu prirode „Gornje Podunavlje“ i drugim prirodnim dobrima ovog kraja, Dunavu, Javnom preduzeću Putničko pristanište i marina „Apatin“ i znamenitostima Apatina, a prethodno se obratila komercijalni direktor ovog preduzeća Marija Pavić.

Na čardi „Brunai“ kod Kupusine, u prirodnom ambijentu, potom je organizovana eko-radionica ‘Mladi i životna sredina’ koju je održala Ena Horvat, nastavnik biologije iz Sombora, trener Somborskog edukativnog centra. Cilj radionice bio je informisanje i edukacija mladih o osnovnim pojmovima u oblasti zaštite životne sredine, problemima koji postoje u ovoj oblasti, s posebnim osvrtom na stanje životne sredine u Srbiji, kao i o ulozi mladih u procesu zaštite i unapređenja životne sredine.

Pre polaska na izlet, u Vrbasu, Somboru i Apatinu, organizovane su akcije čišćenja dečijih igrališta. U Somboru je očišćeno deset igrališta, u Apatinu prostor Gradskog parka, gde se nalazi i objekat Predškolske ustanove „Pčelica“, a u Vrbasu je pored akcija čiščenja izveden i performans prosipanja vode u najzagađeniju deonicu vodotoka „Dunav-Tisa-Dunav“, takozvanu „Crnu tačku Evrope“, koji su sproveli aktivisti „Vrbaškog edukativnog centra“ i poistovetili ga sa suzama svih onih koji trpe posledice zagađenja.

Uslov za učešće na izletu bio je da svako od učesnika sakupi trideset čepova od plastičnih flaša. Projektni tim je sakupljene čepove prosledio Udruženju „Čepom do osmeha“ koje se bavi prikuljanjem istih i od čijeg otkupa sredstva upućuju za lečenje obolele dece i omladine. 

U akciju „Eko mladi“, pored prijavljenih učesnika, bili su uključeni članovi Udruženja građana „MRAV“ iz Apatina, SEC-a i „Vrbaškog edukativnog centra“.

Fotografije možete pogledati u galeriji na našoj Facebook stranici.

Mediji:

TRANSLATE