Održana akcija „Čepom do osmeha“ (Mladi su zakon)

Objavi SEC Sombor

U subotu 04. oktobra u prostorijama OŠ ‘Ivo Lola Ribar’ iz Sombora u okviru akcije ‘Čepom do osmeha’, ljudi dobre volje i velikog srca, deca, mladi, odrasli, svi su se udružili sa istim ciljem, da sortiraju po boji sakupljene plastične čepove koji će ići na reciklažu, i na taj način pomognu da Dragan Krga iz Sombora, učenik 7. razreda, dobije tricikl koji će mu olakšati samostalno kretanje.

Za pola godine u Somboru i okolnim mestima, ukupno je sakupljeno 611 kg plastičnih čepova, koji će zajedno sa čepovima iz drugih mesta omogućiti da Dragan dobije svoj tricikl-izjavila je Vanja Petković, dipl. ekolog i jedna od organizatora akcije. Čepovi su se do datuma sortiranja škladištili u prostorijama Somborskog edukativnog centra koji je kao resurs centar i finansijski podržao ovaj projekat zajedno sa Ministarstvom omladine i sporta u okviru konkursa Mladi su zakon.

Sortiranju čepova prethodile su radionice u somborskim osnovnim i srednjim školama na kojima su učenici imali priliku da se podsete na zanimljiv način šta podrazumeva proces reciklaže i zašto je on važan, upoznaju sa humanitarno-ekološkom akcijom ‘Čepom do osmeha’, kao i načinima da se u istu uključe i postanu humani i ekološki odgovorni članovi društva. Preko 200 dece bili su učesnici ovih radionica, a veliki broj dece, mladih i odraslih priključio nam se u akciji sortiranja -rekla nam je Ena Horvat, dipl. profesor biologije i koordinator akcije u Somboru.

 

Organizatori akcije zahvaljuju se svima koji su sakupljali čepove, a posebno volonterima, autoprevozniku Aleksandru Horvatu koji je prevezao čepove do škole i Policijskoj upravi Sombor koji su prevezli čepove u glavno skladište u Pivnicama. Trenutno se organizatori nalaze u procesu pregovora za novo dete kome će se pomoći, tako da se akcija sakupljanja čepova nastavlja. Sve dodatne informacije i kontakte možete pronaći na www.cepomdoosmeha.org.rs

Poruke dece i mladih sa radionica:
“Jedna mala pomoć, jedan veliki osmeh.“ Anja

“Jedna želja, jedan san, jedan poklon za srećan dan.“ Afrodita

“Ko sluša Čepka, prirodin je drug.“ Zorica

“Pomozite deci kojoj treba podrška u životu, da znaju da nisu sami.“ F.N.

“Čep odvoji, pruži nekom život bolji.“ Nepoznati autor

“Čepove sakupljaš, prirodu čuvaš.“ Nepoznati autor

“Osmeh je lep dar, potrudimo se da ga svi imamo na licu.“ Zoza i Mina

“Sakupljanje čepova nije stvar teška, ako time nekome izmamiš smeška.“ Mireja i Jelena

“Ako mogu ja, možeš i ti, reciklirati.“ Nepoznati autor

‘Čepove recikliraj, nekoga ćeš usrećiti, hajde nek’ te nije sram, oko srca će ti toplo biti.“ Nepoznati autor

“Čepom do osmeha, to je bez podsmeha. Svima reci, da pomognemo deci.“ Nepoznati autor

“Zajedno možemo sve, sakupljajući čepove.“ Zorica

“Recikliraj čep, daruj osmeh.“ Nepoznati autor

Omladinski projekat „Čepom do osmeha“ sprovodi „Čepom do osmeha Sombor“ uz podršku Resurs centra „Somborskog edukativnog centra“, u okviru programa “MLADI SU ZAKON – Zapadnobački okrug“, a finansira Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije

TRANSLATE