Korak bliže lokalnom akcionom planu za decu

Objavi SEC Sombor

Somborski edukativni centar je u saradnji sa “Global Network of Religions for Children (GNRC)” uz podršku Arigatou Internešnala, u protekla dva meseca sproveo istraživanje o potrebama dece za neformalno obrazovnim aktivnostima u Somboru, pod nazivom “Pitaj me, planiraj za mene!” u okviru kojeg je održana fokus radionica sa grupom dece od 4 do 14 godina i anketirano nekoliko desetina građana; roditelja, predstavnika javnog i civilnog sektora (lokalna samouprava, institucije, udruženja, sportski klubovi, verske zajednice, mediji…), te je u ponedeljak 22. Septembra u svečanoj sali Skupštine grada Sombora održana PREZENTACIJU ISTRAŽIVANJA I DISKUSIJA O POTREBAMA DECE U LOKALNOJ ZAJEDNICI.

Nakon obraćanja Đurađa Milanovića, člana gradskog veća za obrazovanje, koji je ispred Grada Sombora pozdravio inicijativu SEC-a za izradu Lokalnog akcionog plana za decu, predsednik SEC-a i koordinator GNRC mreže za Srbiju Srđan Vlaškalić je upoznao prisutne sa misijom i inicijativama mreže verskih i sekularnih organizacija okupljenih u misiji poboljšanja položaja dece širom sveta  Arigatou International koja je finansijski podržala ovo istraživanje.

Prvi put u sali gradske skupštine upotrebljena je video konferencija te je putem skajpa na vezi bio metodolog istraživanja, sociolog Aleksandar Trudić, dugogodišnji stručnjak SEC-a koji je prezentovao nacrt, rezultate i zaključke istraživanja o potrebama dece.

IMAG1525

Nakon prezentacije usledila je diskusija koju su otvorile nastavnica biologije Ena Horvat i diplomirana učiteljica Bojana Nešović, aktivistkinje SEC-a angažovane u radu sa decom koje su istakle značaj i razloge inicijative SEC-a za donošenje LAP-a za decu.

Diskusiji koju je facilitirao Dragan Nikodijević, potpredsednik SEC-a, prisustvovalo je oko 30 građana; predstavnika lokalne samouprave i institucija, nevladinih organizacija i medija od kojih su mnogi doprineli inicijativi dajući svoje preporuke za proces izrade Lokalnog akcionog plana za decu, a generalni zaključak sa kojim se složila većina učesnika diskusije je da je donosiocima oradnu odluka potrebno predložiti formiranje radne grupe za izradu LAP-a za decu po uzoru na radnu grupu koja se bavila izradom predloga LAP-a za decu tokom 2012. godine.

Nacrt istraživanja o potrebama dece
Prezentacija rezultata istraživanja o potrebama dece

Fotografije možete pogledati u galeriji na našoj Facebook stranici.

Mediji:

Sombor njuz
SOinfo.org
Somborske novine

TRANSLATE