Održan omladinski ekološko-humanitarni kamp (Mladi su zakon)

Objavi SEC Sombor

Omladinski ekološko – humanitarni kamp, organizovan od strane Omladinskog udruženja volontera opštine Apatin, uspešno je održan na čardi „Brunai“ uz učešće dvadeset mladih sa područja opštine.

Prvog dana održano je edukativno predavanje na temu volonterizma i aktivizma. Govorili su Miloš Đerić i Vladan Šijan, a potom su ispunjeni upitnici na ovu temu.

U okviru kreativne radionice izrađivane su table sa ekološkim porukama, koje su postavljene duž obale, a na temu ekologije govorila je volonterka Milica Šajić. Potom je upriličena vožnja čamcima.

O humanitarnom radu, drugog dana kampa, govorila je Milka Basta, diplomirani psiholog – master iz Centra za socijalni rad, koja je priredila i tri psihološke igre. Usledila je ekološka akcija čišćenja priobalja.

Dvodnevni kamp završen je vožnjom Dunavom brodićem „Apatinka“ propraćenom audio prezentacijom o Specijalnom rezervatu prirode „Gornje Podunavlje“ i drugim prirodnim lepotama ovog kraja, Dunavu, Javnom preduzeću Putničko pristanište i marina „Apatin“ i znamenitostima Apatina.

10574242_908377922509068_6634352278749253000_n

Prema rečima Vladana Šijana, koordinatora projekta, cilj „Omladinskog ekološko – humanitarnog kampa“ bio je edukacija mladih kroz zanimljiva predavanja, radionice, praktičan rad i zabavu.

– Učesnici kampa, između ostalog, upoznati su sa različitim aspektima životne sredine, ali i šta svako od nas može da učini za lepši i čistiji Dunav i čistije okruženje. Mladi su sami pripremali obroke, a u slobodno vreme vidno su uživali u sportskim i društvenim igrama – rekao je, između ostalog, Vladan Šijan.

Ovaj volonterski projekat bio je humanitarnog karaktera i usmeren na pomoć područjima postradalim u majskim poplavama. Učesnici kampa, pre polaska, donirali su garderobu, koja je predata Crvenom krstu, a ona će biti prosleđena onima kojima je najpotrebnija.

10644992_908376922509168_3405387615386258831_n

Omladinski projekat je realizovan u okviru programa „Mladi su zakon – Zapadnobački okrug“, finansiranog od strane Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, a uz podršku Resurs centra, Somborskog edukativnog centra, čiji su predstavnici posetili kamp. Realizaciju projekta pomogli su Udruženje građana „MRAV“, Kancelarija za mlade opštine Apatin i mini-pekara „Đole“.

Veselin Mašić

Fotografije možete pogledati u ovde.

TRANSLATE