Završen trodnevni međunarodni međuverski događaj o poboljšanju položaja dece – PARTNERSTVO VERSKIH ZAJEDNICA ZA SMANJENJE DEČJEG SIROMAŠTVA I NASILJA NAD DECOM

Objavi SEC Sombor

Okruglim stolom održanim 28.07. u velikoj sali Skupštine Grada Sombora koji je okupio više od 70 predstavnika nevladinih organizacija za decu iz više od 10 država regiona, verskih lidera, predstavnika institucija, roditelјa, nastavnika,  aktivista, volontera, medija i građana,završen je trodnevni međunarodni međureligijski događaj pod nazivom  „PARTNERSTVO VERSKIH ZAJEDNICA ZA SMANJENJE DEČJEG SIROMAŠTVA I NASILJA NAD DECOM“.

Okruglom stolu je prethodila je dvodnevna radionica za predstavnike organizacija koje se bave pobolјšanjem položaja dece iz Makedonije, Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Rumunije, Moldavije i Srbije koju su realizovali Srđan Vlaškalić, izvršni direktor Somborskog edukativnog centra, Nyambura Gichuki, programska koordinatorka i Fred Nyabera, direktor inicijative End Child Poverty, kao i Dorcas Kiplagat, programska koordinatorka mreže Global Network of Religions for Children sa sedištima u Najrobiju u Keniji uz podršku Arigatou International iz Tokija.


Voditelji radionica predstavili su inicijative i način funkcionisanja svetske mreže GNRC, te pozvali predstavnike organizacija za decu iz regiona da se aktivno uključe u rad iste i zajednički aktivizam radi smanjenja dečjeg siromaštva i nasilja nad decom u svetu.

Partnerstvo verskih zajednica za smanjenje dečijeg siromaštva i nasilja nad decom (38 of 151)

Na počektu okruglog stola održanog u Županiji, prisutne je pozdravio zamenik gradonačelnice Sombora Antonio Ratković, a o izazovima, doprinosu i potencijalnim akcijama, pored predstavnika SEC-a i inicijativa pokrenutih od strane Arigatou International, govorili su Emma Grindulis iz Eurochild-a, Stephen Katende iz WorldVision-a, Saša Stefanović iz Mreže organizacija za decu Srbije – MODS, Igor Jakobfi iz Belog Manastira, predstavnik Katoličke verske zajednice, Efendija Veton Zorjani predstavnik Islamske zajednice u Vojvodini, otac Srđan Nešić, sveštenik pri crkvi Sv. Jovana Krstitelja u Somboru, Tanja Marović iz SOS dečjeg sela i Aleksandar Trudić, omladinski radnik SEC-a. Nakon njihovih izlaganja u diskusiju su se uključivali i mnogobrojni prisutni na okruglom stolu.

Svoje ideje za bolji svet predstavila su i deca aktivna u Somborskom edukativnom centru, a prikazan je i video u kojem ona govore šta misle o diskrminaciji kao i odlomak dečje predstave SEC-a koja govori o današnjem pristupu roditelja vaspitavanju dece pod nazivom „Sa nošom u svet“.

Učesnici radionica tokom trodnevnog događaja, posetili su Dom za decu i omladinu bez roditeljskog staranja „Mika Antić“ u Somboru, upoznali se sa kulturno-istorijskim znamenitostima Sombora i posetili verske objekte, Karmelićansku i crkvu svetog Đorđa u Somboru.

13872542_10153823056113927_828891303_n

13900834_10153823058038927_1515367239_n

Foto: SEC & BitBox

Mediji:
RT Vojvodine
RTV Sreće

Kategorije: Vesti

1 komentar

SEC pozvan u Panamu na 5. Forum “Global Network of Religions for Children” - Somborski edukativni centar · 31. marta 2017. u 12:23

[…] Događaj se odvija uz podršku organizacije Arigatou International koja je nedavno podržala realizaciju tematski sličnog međunarodnog skupa u Somboru od strane  Somborskog edukativnog centra. […]

Zatvoreno za komentare.

TRANSLATE